Balkrishna Doshi, dobitnik Pritzkerove nagrade za arhitekturu 2018. godine

Chicago, IL (7. mart, 2018)— Profesor Balkrishna Doshi, iz Indije, je odabran za dobitnika Pritzkerove nagrade za arhitekturu 2018. godine, objavio je Tom Pritzker, direktor Hyatt Fondacije, koja je sponzor nagrade koja je internacionalno priznata kao najveća čast u svijetu arhitekture.

Arhitekta, urbanista i edukator zadnjih 70 godina, Doshi je ključan u oblikovanju toka arhitekture širom Indije kao i svijeta. Pod utjecajem velikana XX stoljeća, Le Corbusier-a i Louis Khan-a, Doshi je uspio izučiti arhitekturu i transformisati je u izgradjena djela koja poštuju istočnu kulturu, istovremeno pospješujući kvalitet života u Indiji. Njegov etički i lični pristup arhitekturi je utjecao na živote socio-ekonomske klase od 1950-ih godina.

Iz govora arhitekte:
“Moja djela su sastavni dio mog života, filozofije i snova da kreiram blago arhitektonskog duha. Ovu prestižnu nagradu dugujem svom guru-u Le Corbusier-u. Njegova učenja navela su me da proispitujem svoj identitet i natjerala me da otkrijem novi regionalno prilagodjeni savremeni izraz za samoodrživo holističko stanište. S velikom poniznošću želim da se zahvalim Pritzkerovom odboru na ovom duboko dirljivom priznanju za moje djelo. Ovo potvrdjuje moje vjerovanje da ‘Život slavi kada se način života i arhitektura spoje’.”

Doshijeva arhitektura istražuje vezu izmedju iskonskih ljudskih potreba, povezanosti čovjeka i culture, razumijevanje tradicije, unutar konteksta mjesta i okruženja. On opisuje arhitekturu kao nastavak tijela, a njegova sposobnost da se efektno posveti funkciji, poštujući klimu, pejzaž i urbanizaciju je demonstrirana kroz izbor materijala, preklapanje prostora i upotrebu prirodnih i harmoniziranih elemenata.

“Profesor Doshi kaže da ‘Dizajn pretvara sklonište u dom, smještaj u zajednicu i gradove u magnete mogućnosti’.”, komentira gosp. Pritzker, “Životno djelo Balkrishna Doshi-a istinski naglašava zadatak nagrade – demostraciju umjetnosti arhitekture i neprocijenjivo služenje čovječanstvu. Počastvovan sam da 40. godišnjicu ove nagrade posvetim arhitekti koji je posvetio više od 60 godina svog života na usluzi svima nama.”

Arhitekt je projektovao Aranya smještaj za socijalno stanovanje (Indore, 1989), koji trenutno prima 80 000 ljudi kroz sistem kuća, dvorišta i internih puteva. U preko 6 500 objekata varira izmedju skromnih jednokrevetnih jedinica do prostranih domova, smješteni su stanari niskih i srednjih primanja.

Doshi-jeva arhitektura je i poetska i funkcionalna. Indijski Institut za menadžment (Bangalore, 1977-1992), inspirisan tradicionalnim Indijskim gradovima i hramovima koji nalikuju na labirnit, organizovan je preklapanjem zgrada, dvorišta i galerija. Takodjer omogućava raznolike prostore za zaštitu od vrele klime.

Balkrishna Doshi rodjen je gradu Pune, Indija, 1927. godine. Studij arhitekture započeo je 1947, iste godine kada je Indija ostvarila nezavisnost. Preselio je u London uprkos činjenici da nije poznavao jezik kako bi radio za Le Corbusier-a. U Indiju se vraća 1954. Kako bi nadgledao Le COrbusierove projekte Chandigarh i Ahmedabad, koji izmedju ostalog uključuju zgradu asocijacije Mill Owner (Ahmedabad, 1954) i kuću Shodhan (Ahmedabad, 1956). Od 1962. radio je s Luis Khanom kao pertner u izgradnji Indijskoj Instituta za menadžment, te su suradnju nastavili kroz desetljeće.

1956, zajedno s još dvojicom arhitekata, osniva vlastitu praksu Vastushilpa Consultants, koja je vremenom zaposlila još pet partneta i šest uposlenika, te izradila preko 100 projekata.

Mostarski Dani ORISA

Biti dio organizacije ovog događaja kao partner je od neprocijenjive vrijednosti ne samo za Mostar već i cijelu Bosnu i Hercegovinu. S toga Vas pozivamo da nam se pridružite!