Časopis TRISTOTROJKA

Kao što sugeriše dizajn naslovne stranice, koju potpisuje Velizar Kolarski iz Novog Sada, Tristotrojka ipak opstaje!

Nakon tri godine, Tristotrojka se sa petim printanim izdanjem časopisa vraća na arhitektonsku medijsku scenu. Ovo izdanje, kao i prethodni brojevi, predstavlja studentske radove sa fakulteta iz regije i šire, pruža pregled dešavanja na arhitektonskoj sceni kroz reportaže, članke i intervjue te kroz širok spektar tema iz oblasti arhitekture, dizajna i umjetnosti istražuje, pronalazi, naglašava i preispituje karakteristike specifične za ove oblasti sa fokusom na pronalaženje granica koje ove oblasti razdvajaju, a još preciznije, gdje i na koji način se te granice gube.

Neke od tema koje ćete pronaći u ovom izdanju časopisa su međusobni uticaj mode i arhitekture, arhitektonska vizualizacija, opskurni gradovi i naslijeđe zrele moderne u sarajevu; zatim događaji u svijetu arhitekture, od lokalnih i regionalnih, poput Dana Arhitekture u Sarajevu i Dana Orisa u Zagrebu, do velikih događaja kao što je Bijenale arhitekture u Veneciji i ; kao i intervjui sa poznatim arhitektima sa naših prostora i iz svijeta, poput Idisa Turata i Kenga Kume

Tristotrojka je i prije važila za platformu koja objedinjuje studente iz regije, a redakcija časopisa sada zaista evoluira u regionalnu redakciju. Tri urednička tima iz BiH, Hrvatske i Srbije će zamijeniti urednički tim u sarajevu i na taj način osigurati kvalitetnije pokrivanje svih aktuelnih dešavanja u cijeloj regiji.

Na promociji petog izdanja održana je diskusija na temu: Naslijeđe zrele moderne u Sarajevu – KSC “Skrenderija”, pri čemu je fokus na KSC “Skrenderija” jer je ona jedan od reprezantativnih primjera objekata iz ovog perioda i predstavlja tekovinu svojeg vremena, a zajednica indolentno dozvoljava kako njenu funkcionalnu propast, tako i razaranje njenog karakterističnog vizualnog identiteta. Možete saznati šta arhitektonska struka misli o aktuelnim intervencijama na “Skenderiji” i planovima o njenom rušenju ako pogledate video promocije.

Ispred Tristotrojke piše: Dino Jozić

Mostarski Dani ORISA

Biti dio organizacije ovog događaja kao partner je od neprocijenjive vrijednosti ne samo za Mostar već i cijelu Bosnu i Hercegovinu. S toga Vas pozivamo da nam se pridružite!