Mini Oris

Arhitektura, prostor, dizajn

Želite li kupiti kartu za ovaj događaj?

Popunite vaše podatke prilikom kupovine i naručite kartu!
Arhitektura, prostor, dizajn

Mini ORIS

 

“Arhitektura, prostor, dizajn”
Arhitektura naše sugrađane često ostavlja u stanju blage indiferentnosti?
Kako se tome suprotstaviti? Jedan od načina je organizovanje obrazovnih formalnih i neformalnih programa za spoznavanje arhitekture.
“Arhitektura, prostor, dizajn” je interaktivni program i rad sa djecom u sklopu Mostarskih Dana Orisa 2018.
Ovakvim programom stvaramo mogućnost da mladi ljudi dožive i eksperimentiraju sa arhitekturom, svako na svoj način, koristeći slijedeće:
Okus iskustava – gdje se dijete upoznaje sa dizajnerskim radom i odgovara mu se na pitanja “ko stvara prostor”, “ko stvara narativ”, “šta potiče emocije”?
Prosuđivanje – vježba koja svrstava određene zahtjeve u odnosu na kvalitetu ponuđenog rada, npr. u smislu forme ili funkcije.
Tu se očekuje razvoj diskusije o prednostima i nedostacima na predmetu diskusije, jakim i slabim tačkama itd…. To je ključni moment u dinamici podučavanja i razvoja osjećaja odgovornosti kod pojedinca što je u arhitekturi od posebnog značaja.
Izazovi svih ovih aktivnosti su istraživanje arhitekture, prostora i dizajna u njihovim kulturološkim dimenzijama. Ideja nije da se dijete „igra arhitekte“, već da se ponudi pristup različitim mogućnostima koje arhitektura, dizajn i prostor kao cjelina mogu ponuditi svakom pojedincu.