Han Tümertekin

Njegova arhitektonska praksa predstavlja svojevrsnu sponu između očuvanja arhitektonskog naslijeđa i savremenog projektovanja. Dobitnik je brojnih međunarodnih nagrada i prizanja, od kojih treba izdvojiti Aga Khan nagradu za arhitekturu iz 2004. godine za kuću “B2” u Ayvacık-u u Turskoj.

Tümertekin je svjetski priznati i poznati arhitekta, koji pored blistave prakse u projektovanju i graditeljstvu, ima zavidnu karijeriju kao predavač i profesor na brojnim svjetskim univerzitetima, kao što su: Harvard Univerzitet, Ecole Speciale d’Architecture u Parizu, Ecole d’Architecture u Strazburu i drugi.
Njegov arhitektonski opus obuhvata stambene, poslovne i administrativne zgrade izgrađene širom svijeta, u Turskoj, Kini, Holandiji, Velikoj Britaniji, Francuskoj, Mongoliji, Japanu i Keniji.

Han Tümertekin

Han Tümertekin je turski arhitekta s adresom u Istanbulu. Univerzitetsko obrazovanje je stekao na Tehničkom Univerzitetu u Istanbulu, a potom stručnu praksu u Parizu. Po povratku u Tursku, 1986. godine, osniva firmu “Mimarlar Tasarim Danismanlik Ltd”.

NazivHan Tümertekin
ZemljaTurska
Websitewww.divisare.com/authors/2144688888-han-tumertekin